Vráťme SLOVENSKÝ MED späť do slovenských domácností

Je skutočne med v obchodných reťazcoch pôvodom slovenský med?

Každý z nás určite ochutnal med, no málo kto práve ten kvalitný. Nie všetci vedia, ako chutí pravý med a najmä ten slovenský. Pravý slovenský med je med od včelárov, ten ktorý má určité fyzikálne, chemické, vizuálne a iné vlastnosti. O takomto mede môžeme tvrdiť, že je funkčná potravina. Ide o takú potravinu, ktorá neslúži len ako sladidlo, ale má tiež pozitívne účinky pre organizmus ľudí. Medy sa líšia ročným obdobím, kedy ho včielky zberajú, oblasťou kde ho zberajú a rastlinami, ktoré v mede prevládajú. Na Slovensku máme asi najznámejšie kvetové, lipové, agátové a medovicové medy. Tieto pravé medy sa od falšovaných líšia aj cenovo, kedy minimálna cena 900g pravého medu je na úrovni 8 €.

Pravý med od včelára/ Med lipovo-levandulový Gamy Lavandeland

Čo je vlastne med?

Med ľudstvo pozná už vyše 15-tisíc rokov. Bol dlhé roky jediným sladidlom. V dnešnej dobe ľudia vymenili med za cukor (je to spôsob ako si vyvolať nadváhu, cukrovku, zubný kaz).
Med je vlastne prírodnou potravinou sacharidového charakteru. Med tvoria Včely medonosné zberaním nektáru alebo medovice. Sú to rastlinné šťavy (nektár) a živočíšne sekréty (medovica). Nektár a medovicu pretvoria zdĺhavým zložitým procesom na med, ktorý uložia do buniek. Tieto bunky je možné vidieť na obrázku (Med uložený v bunkách rámikov
). Med je prírodná potravina vytvorená včelami, obsahujúca prírodné cukry ako sacharóza, fruktóza, glukóza, maltóza, ribóza. Med teda nesmie obsahovať žiadne iné cudzie príchute, pachy a do medu nesmie byť pridávaná žiadna iná látka. Označenie med používame teda len pre prirodzene prírodné produkty vytvorené včelami (z nektáru a medovice).

Med uložený v bunkách rámikov

Reťazcové „medy“

Toľko k pravému medu. Vráťme sa k „medom“ predávaných v obchodných reťazcoch. Dal som slovo med do úvodzoviek pretože nie všetky medy v reťazcoch môžeme nazvať medom. Keď si zoberieme jediné kritérium a to je cena, kedy cena 900g medu je cca 3,60€. Tento fakt by mal každého zákazníka upozorniť, že niečo asi nie je v poriadku. Väčšina týchto reťazcových „medov“ je po chemickej analýze rovná cukrovému roztoku alebo sirupu. Takéto medy sú dovážané najviac z Ukrajiny, Číny, Rumunska. Až 70% spotrebovaného medu na Slovensku sa privezie zo zahraničia.

  • Teraz nejaké čísla:
    1. Od roku 2013 sa z Činy do EÚ ročne privezie cca 80-tisíc ton medu.
    2. Od roku 2012 sa z Ukrajiny do EÚ ročne privezie cca 50- tisíc ton medu a cca 20-tisíc ton medu z Mexika.

Výkupná cena týchto dovážaných medov je v danej krajine približne 1,30 € až 2,50 € za 1 kg. Je nemysliteľné, aby priemerná cena medu za 1 kg bola približne 2 €. Vidieť, že niekto si vytvoril peknú sieť a biznis.

Ak si pozrieme Čínsky trh z medom cena za 1 kg medu je od 9€ až do 35€. Vidieť, že niečo nie je v poriadku. Z tohto vyplýva, že do EÚ posielajú „med“ teda zmes, ktorá obsahuje 70% cukrového roztoku a 30% medu (aby sa nepovedalo). Táto zmes podlieha cene tých 1,3€ na 1kg. Ukrajina v roku 2015 bola číslo 1 ako vývozcom „medu“ teda cukrového sirupu na svete a dosiahla zisk 84,3 mil. amerických dolárov. Toto musí skončiť, práve takéto konanie zabíja nefalšovaný med a včelárov, ktorí chovajú včely srdcom a sú poctiví.
Nefalšovaný pravý med sa pod 7 € za 1 kg kúpiť nedá, pretože by nevrátil včelárom ani náklady čo vynaložia do starostlivosti o včely.

Tento fakt dovážania zmesi „medu“ teda zmes cukrového sirupu a medu z Ukrajiny, Číny a ďalších krajín ruinuje včelárov po celej EÚ. Je tomu tak preto, lebo ľudia kupujú radšej zmes cukrového roztoku v reťazcoch za cenu 3,80€ za 900g.

Slovenský med v TOP 3 na svete

Verím, že táto skutočnosť sa po napísaní a prečítaní tohto príspevku zmení a ľudia budú vyhľadávať pravý med od včelárov. Na Slovensku máme kvalitné a chutné medy a naše slovenské medy vyhrávajú ocenenia po celom svete. Slovenský med sa zaraďuje do TOP 3 (Francúzsko, Taliansko a Slovensko) v kvalite medu na celom svete. Na Slovensku máme neskutočný potenciál v tomto remesle, ale je málo využitý. Starí včelári odchádzajú a mladých je len hŕstka, alebo takmer nikto. Aj keď prídu mladí včelári, tak nerobia chov včiel udržateľne, trpezlivo a srdcom, ale z roka na rok chcú mať veľké množstvo včelstiev na ktoré nemajú čas a ani skúsenosti sa postarať. Včelstvá napádajú rôzne choroby a parazity, ktoré včely roznášajú medzi sebou. Preto by som bol rád, keby každý jeden chovateľ si dobre rozmysel prečo a akou cestou chce ísť. Je nevyhnutné robiť včelárstvo udržateľným spôsobom!

Ľudia kupujte med priamo od včelárov, podporte slovenských včelárov a slovenský med, lebo slovenský med patrí do slovenských domácností.