Tento osviežujúci a výživný šalát s medom, kelom, ríbezľami a mandľami je dokonalou kombináciou chutí a textúr. Sladkosť geomedu dopĺňa zemitú chuť kelu, zatiaľ čo ríbezle a mandle dodávajú lahodnú chrumkavosť. Poďme sa pustiť do receptu!
Ingrediencie:
- 4 šálky čerstvého kelu, odstráňte stonky a natrhajte na kúsky veľkosti sústa
- 1/2 šálky ríbezlí
- 1/2 šálky nakrájaných mandlí
- 2 polievkové lyžice medu
- 2 polievkové lyžice extra panenského olivového oleja
- 1 polievková lyžica citrónovej šťavy
- Soľ a korenie podľa chuti
Postup:
1. Vo veľkej mise zmiešajte natrhaný kel, ríbezle a nakrájané mandle. Jemne ich premiešajte, aby sa rovnomerne premiešali.
2. V samostatnej malej miske vymiešajte med, extra panenský olivový olej, citrónovú šťavu, soľ a korenie, kým sa dobre nespoja. Toto bude dresing na šalát.
3. Nalejte dresing na zmes s kelom a pomocou rúk alebo klieští rovnomerne potrite šalát. Dresing vmiešajte do listov kelu, aby zmäkli.
4. Nechajte šalát odstáť asi 10 minút, aby sa chute prepojili. Kel tak tiež trochu zmäkne.
5. Podávajte šalát s medom, kelom, ríbezľami a mandľami ako prílohu alebo si pridajte grilované kuracie mäso či tofu pre kompletné jedlo. Vychutnajte si žiarivé farby a lahodné chute!

Voliteľné: Pre extra krémovosť a chuť môžete pridať aj trochu rozdrobeného syra feta alebo plátky avokáda.
Poznámka: Neváhajte upraviť ingrediencie podľa svojich chuťových preferencií a diétnych obmedzení. Pre väčšiu rozmanitosť môžete experimentovať aj s rôznymi druhmi orechov alebo sušeného ovocia.